Runosaari logo
@Sanna Hukkanen

Turvallisemman tilan periaatteet

Runosaaren tapahtumissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Pyrimme tapahtumissamme turvaamaan näiden periaatteiden toteutumisen omalla toiminnallamme, tilojen suunnittelulla sekä henkilökunnan, esiintyjien ja yleisön informoinnilla.

  • Kunnioitus. Jokaisella ihmisellä on oikeus tulla kunnioitetuksi omana itsenään. Kunnioitathan muiden ihmisten fyysistä ja psyykkistä koskemattomuutta, mielipiteitä sekä ihmisarvoa. Jokaisella on oikeus poistua epämukavaksi kokemastaan tilanteesta tai keskustelusta. Ethän myöskään ota ihmisistä kuvia kysymättä ensin.
  • Olettaminen. Ethän oleta kenenkään sukupuolta, kansallisuutta, seksuaalista suuntautumista, kulttuuria, kieltä, uskontoa, arvoja, terveydentilaa tai toimintakykyä. Ethän tee johtopäätelmiä kenenkään ulkonäön, käytöksen tai oletetun sosioekonomisen aseman perusteella.
  • Kommunikointi. Pyrithän luomaan ympärillesi ystävällistä ja turvallista ilmapiiriä. Ole avoin muita ihmisiä kohtaan, kuuntele ja käytä kunnioittavaa kieltä. Ethän oleta puheessasi kenenkään sukupuolta tai muita ominaisuuksia. Ethän käytä stereotypisoivaa, toiseuttavaa tai halventaa kieltä. Jos kuitenkin vahingossa loukkaat sanoillasi jotakuta, pyydäthän anteeksi.
  • Toimiminen. Mikäli havaitset epäasiallista käytöstä tai koet olosi uhatuksi, älä epäröi pyytää apua Runosaaren ja tapahtumapaikkojen työntekijöiltä. Jos koet, että olet kohdannut häirintää tapahtumissamme ja siihen ei ole onnistuttu puuttumaan, ole yhteydessä Runosaari-työryhmään sähköpostilla runosaari@gmail.com .